Activitatea industriala este destul de bine evidentiata la nivelul comunei Baltatesti, cu un potential de dezvoltare a industriilor de valorificare a resurselor locale, respectiv industria de exploatare si prelucrare a lemnului, alimentara (prelucrare carne, lapte, fructe, etc.), turism.
Ar mai fi de mentionat existenta fondului cinegetic pe o suprafata de 2467 hectare.
In anul 2012, densitatea IMM-urilor la 1000 de locuitori era de 9,64. Procentul IMM-urilor din rural atjungea in 2011 la 19,35%, cel mai ridicat procent inregistrat din 2005 pana in 2011. Principalele obstacole in dezvoltarea mediului de afaceri in rural il constituie lipsa culturii antreprenoriale specifice si lipsa resurselor financiare necesare deschiderii unei afaceri.
Pe raza comunei serviciile au inceput sa se dezvolte imediat dupa anul 1990, astazi fiind legate mai ales de industrie, comertul cu amanuntul, agricultura si cresterea animalelor. Toate punctele de desfacere a produselor alimentare au infrastructura in curs de dezvoltare, acestea fiind practic amenajate in gospodariile populatiei sau in spatii inchiriate.
Toate aceste puncte vor trebui sa se alinieze la standardele europene din domeniul alimentar, fapt ce implica investitii importante, lucru care va conduce la disparitia unora.