Pe raza comunei există doua grădiniţe cu 77 copii şi doua scoli: Şcoala Gimnaziala din satul Baltatesti si Valea Seaca. În procesul de invatamant aferent anului scolar 2013-2014 sunt cuprinşi 1035 elevi, in 10 clase primare, 9 gimnaziale si 4 grupe de gradinita. Întreaga activitate educaţională este desfăşurată de 39 cadre didactice.
Cele doua scoli dispun fiecare de sala de sport. Scoala gimnaziala Baltatesti dispune de laorator de biologie, chimie, sala de informatica, atelier scoala, biblioteca si acces la Centrul comunitar Cultural.
O necesitate importanta este modernizarea sitemului de educatie, pentru a corespunde exigentelor de construire a carierei profesionale impuse de statutul de cetatean European, corelat cu infiintarea unui centru de formare profesionala si consiliere scolara si dezvoltarea activitatilor extracuriculare prin infiintarea de tabere scolare, de odihna si tratament.
Populatia prescolara si scolara este destul de redusa, ceea ce reprezinta un dezavantaj pentru viitor, in conditiile in care numarul populatiei tinere, in general, este destul de redus. Colectivul de elevi si prescolari care cuprinde 594 elevi scolari si prescolari este deservit de un colectiv de 30 de cadre didactice. Aceste cadre didactice reprezinta un potential uman care poate fi important in elaborarea proiectelor de dezvoltare locala.