Profesor universitar Mihai Timofte
 
Stralucit reprezentant al invatamantului istoric superior iesean, intelectual de mare rafinament, profesorul Mihai Timofte a fost o marcanta personalitate a istoriografiei romanesti.
S-a nascut la 19 iunie, ]943, in satul Valea Seaca. A absolvit ca sef de promotie Liceul „Petru Rares” din Piatra Neamt si, intre anii 1962-1967,a urmat cursurile Facultatii de Istorie-Filosofie a Universitatii „Al. I. Cuza”, sectia istorie, fiind, si de aceasta data, sef de promotie. Dupa absolvirea facultatii, a fost retinut in invatamantul superior iesean, la catedra Istoria Romanilor, fiind titularul disciplinei de Istoria moderna a romanilor.
In perioada 1976-1977, a obtinut o bursa de specializare la Universitatea din Gent-Belgia, iar intre anii 1982-1984 a fost visiting profesor cu bursa Fulbreiht la Universitatea din Lexington-Kentucky, universitatea Omaha-Nebraska si Universitatea Urbana Champaigne, Illinois din USA.
In perioada 1995-1998 este profesor asocial la Univei Petre Andrei din Ia§i. Aici, preda politici si relalii internafiona aceasta ocazie, infiinjeaza Centrul pentru Studiul Re Internationale, promovand programe 51 proiecte de interes ji transdisciplinar, organizatid manifestari locale, national Internationale, apreciate de specialist!.
Profesorul Mihai Timofte a desfasurat o prodigioasS activil cercetare $liin(ifica si publicistica. A fost autor si coautor la I precum: “Istoria orasului last”, (1980); “Istoria Universita/ii din (1985); “Concepte si metodologii in studiul relafiilor interna{ioi (1998).
Intelectual de marca, profesorul Mihai Timofte s-a reman cariera sa didacrica si stiintificS, prin tenacitate si interes constant p cunoasterea istoriei neamului si a celei universale, prin preocu permanent^ faja de desunul national.
Trecut in nefiinta, la 17 mai 1998, Mihai Timofte a inmormantat in cimitirul din Valea Seaca, sat natal.